Два тижні на роздуми!

Наприкінці травня – подати публічний звіт про роботу, а також план дій щодо подальшої виробничої діяльності підприємства та долі працівників. Таку вимогу поставило керівництво області виконуючому обв’язки директора ДП «Чернігівторф» Петру Слуценку. Два тижні – це своєрідний дедлайн, за результатами якого керівництво ДК «Укрторф» пообіцяло ухвалити кадрові рішення.

 Відтоді як профільне міністерство призначило на посаду виконуючого обов’язки держпідприємства «Чернігівторф» «заїжджого» і далекого від торфогалузі менеджера Петра Слуценка, на підприємстві почався процес стагнації. Останні чотири місяці – накопичились борги по заробітній платі. Неодноразові спроби заблокувати рахунки торфозаводам, які все ще залишаються самостійними філіями, вилились в акти недовіри новоспеченому керівництву.

Ситуація потребувала втручання з боку керівництва Чернігівщини. І ось нарешті після кількамісячної мовчанки в обласній раді та обласній державній адміністрації взялись за вирішення проблеми ДП «Чернігівторф». Схоже на те, що керманичі краю намагаються реабілітуватись за певною мірою втрачений період, тому поставили жорсткі вимоги керівництву держпідприємства.

У відповідь на звернення трудових колективів філій «Смолинський торфозавод» та «Ірванцівський торфозавод» ДП «Чернігівторф», занепокоєних нестабільною ситуацією на виробництві, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Савченко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур провели робочу зустріч з Генеральним директором Державного концерну «Укрторф» Андрієм Озерчуком та в.о. директора ДП «Чернігівторф» Петром Слуценком.

Зважаючи на резонанс, якого постійно набувають події навколо «Чернігівторфу», на зустрічі вирішили наприкінці місяця публічно заслухати звіт про роботу Петра Слуценка на посаді в.о. директора ДП «Чернігівторф». Керівництво області також зажадало ознайомитися з планом дій щодо подальшої виробничої діяльності підприємства та долі працівників. А директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук пообіцяв ухвалити рішення щодо відповідності чи невідповідності Петра Слуценка займаній посаді.

Голову профспілки ДП «Чернігівторф» Андрія Страхова надзвичайно обурив факт намагання новоспеченого керівництва держпідприємства вирішити проблему заборгованості звільненням кваліфікованих працівників. Так, за словами профспілкового лідера нещодавно з ДП «Чернігівторф» надіслали постанову про скорочення штатів на торфозаводах.

«У той час, коли працівники заводів намагаються власними силами зберегти виробництво, контора в Чернігові не просто не виконує покладених на неї обов’язків, але й вимагає від заводів аби ті платили зарплату директору ДП «Чернігівторф» та чотирьом його заступникам, — обурюється Андрій Львович. – За чотири місяці вони не підписали жодного договору про реалізацію продукції, не продали жодної тонни торфокрошки».

За словами Страхова, щомісячна зарплата в.о. директора ДП «Чернігівторф» Петра Слуценка складає 21 тисячу гривень, його першого заступника – 16 тисяч гривень, ще два його заступники – на ставці в 10 тисяч гривень. У той самий час середня заробітна плата на заводі складає близько 5 тисяч гривень. 70 відсотків працівників отримують мінімальну зарплату. Директори заводів через бездіяльність «Чернігівторфу» зайняті не лише виробництвом, а пошуком ринків збуту, отримують зарплату близько 7-ми тисяч гривень.

Аби вберегти трудові колективи заводи надали пропозицію реалізовувати основну продукцію в міжсезоння за ціною собівартості – 1350 гривень за одну тонну торфобрикету.

«Ми вийдемо в «нуль», але матимемо можливість у міжсезоння виплачувати зарплату та утримати колективи, — пояснює рішення директор «Смолинського торфозаводу» філії ДП «Чернігівторф» Валентина Огієнко. – Така знижка діятиме всього два місяці».

В обласній раді пообіцяли допомогти ДП «Чернігівторф» у розширенні ринків збуту, провівши продукції для керівників ОТГ та інших зацікавлених осіб.

Віталій НАЗАРЕНКО