Торф знову зріс у ціні

Від початку серпня основний вид продукції торфозаводів Чернігівщини – торфобрикет – зріс у ціні на 180 гривень. Так, якщо раніше за одну тонну торф’яного брикету просили 2790 гривень, то з першого серпня продукцію відпускають за ціною 2970 гривень.

За словами директора Смолинського торфозаводу філії ДП «Чернігівторф» Валентини Огієнко, рішення підняти вартість готової продукції є вимушеним, оскільки через неповну зайнятість у зв’язку з військовим станом підприємство несе додаткові витрати по електроенергії. Крім того зросла вартість запчастин, дизельного пального та олив. Зважаючи на зношеність обладнання, все це лягає додатковим тягарем на плечі держпідприємства, яке хоч і державне, але від держави нічого не отримує, а заробляє на себе самостійно.

Повідомляється, що зросла вартість виключно торфобрикету. Ціни на решту продукції залишаються старими. Так, одна тонна торфу для компостів коштує 675 гривень, рослинного торфу – 270, торф для пиловидного спалювання коштує 2121 гривню за одну тонну.

Як відомо, Смолинський та Ірванцівський торфозаводи працюють на 40 відсотків від потужностей. А через шалений попит на альтернативне паливо, підприємства заледве встигають виробляти замовлення. Більшість виробленого палива йде на потреби бюджетних установ та приватних домогосподарств області.

прайс