«Заготовляємо фрезер, але якщо заблокують рахунки, то ми зупинимось»

На торф’яних болотах поблизу села Смолин Чернігівського району працівники торфозаводу почали заготовляти фрезерний торф – сировину, з якої в майбутньому виготовлятимуть паливні брикети. Щоправда цього року у торфовидобуників виникло кілька проблем, одна з яких – свавілля поліції.

За словами головного інженера підприємства Андрія Стархова, заготівлю ускладнює наявність значної вологи.

«Болото ще мокре, – каже він. – Вода з Десни буквально кілька днів як спала. Ми намагатимемось заготовити фрезеру якомога більше, але через те, що сировина мокра, її доведеться довго сушити, а це – додаткові витрати на пальне для «ворушилок».

Більш складна проблема пов’язана з нещодавніми обшуками, які на підприємстві та ДП «Чернігівторф» провела поліція. Так, в результаті правоохоронці вилучили низку документів, відсутність яких призведе до зупинки роботи підприємства та блокування рахунків.

«Ми не зможемо купити ні солярки, ні запчастин, ні видати людям зарплату, – скаржиться Андрій Страхов. – У нас на тракторах зараз працюють як місцеві механізатори, так і спеціалісти з Черкащини – тамтешній торфозавод давно зруйнований, тож вони щороку їздять на заробітки до нас».

За словами головного інженера, в місяць механізатор заробляє близько 30 тисяч гривень.

«Це мало, вони повинні заробляти більше, бо труд їх дуже важкий, – додає інженер заводу. – Але платимо стільки, скільки можемо. Якщо заблокують рахунки, то вся робота зупиниться. А зараз кожен день на рахунку».

Нагадаємо, на Чернігівщині працює всього два торфозаводи, один із них – Ірванцівский у Семенівській громаді – припинив роботу через авіа удари по підприємству та регулярні обстріли.