«Гопники в погонах»: податкова «вбиває» держпідприємство

Замість муніципальних нянь – податкове, прокурорське і судове свавілля! Державна податкова служба в Чернігівській області заблокувала рахунки державного підприємства «Чернігівторф». Підстава – рішення Чернігівського окружного адмінсуду  від 4-го березня 2021 року, про яке ніхто не знав. Власне, і сам розгляд справи відбувався заочно – без відома керівництва «Чернігівторф». За словами виконуючого обов’язки держпідприємства Юрія Бондаренка, наразі він готує позов на скасування рішення суду, адже розгляд справи пройшов із численними процесуальними порушеннями. А доки триватиме судова тяганина рахунки підприємства будуть заблоковані. Фактично у розпал сезону реалізації продукції торфозаводів профільне держпідприємство, що управляє активами та займається збутом, позбавили можливості заробляти кошти, а підприємства-закупівельники отримувати відшкодування ПДВ.

Таке можливе тільки в українських судах із українськими органами державної влади! Позов ГУ ДПС в Чернігівській області про стягнення з рахунків держпідприємства «Чернігівторф» 6,4 мільйона гривень розглянули за спрощеною процедурою і без відома відповідача! Абсурдність ситуації полягає не лише в тому, що держпідприємство позбавили можливості захищатися, але і не розмістили рішення в публічний доступ, фактично, приховавши його для того, щоб відповідач не встиг подати апеляцію.

«Податкова «зробила» рішення суду, яким заблокувала рахунки нашого підприємства, – стверджує виконуючий обов’язки ДП «Чернігівторф» Юрій Бондаренко. – Чому я кажу, що «зробила»? Тому, що про цей суд ніхто не знав, нікого не попередили, справу розглядали за спрощеною процедурою і без відома відповідача! Більше того – в суді дали можливість «відлежатись» рішенню, після того як воно набрало законної сили. Навіть на сайті суду його не було. Тобто у мене вже не залишилось часу на оскарження».

З подачі місцевої податкової підприємству вже не вперше блокують рахунки. Цього разу замовники спустили з ланцюга ще й органи держпраці, які те і роблять, що шукають якісь порушення. Окрім того прокуратура та поліцейські слідчі фабрикують справу проти нинішнього очільника держпідприємства.

Єдина користь із дій податкової – це визнання фактичного боргу держпідприємства, а не захмарних боргів, висмоктаних із пальця.

«Раніше на всіх засіданнях пред’являли то 20, то 40 мільйонів гривень боргу, хоча ми наполягали на тому, що ці борги висмоктані з пальця, – говорить Юрій Бондаренко. – Отже, податкова визнала, що 6,4 мільйони гривень – це реальні борги, які існують на підприємстві».

Погасити їх можна за рахунок реструктуризації, як це було у 2016 році, коли Юрій Бондаренко вперше прийшов на посаду керівника ДП «Чернігівторф» і вивів підприємство у флагмани. Натомість державні органи пішли іншим шляхом і взялись до блокування господарської діяльності енергетичного підприємства.

Нагадаємо, у 2019-2020 роках «Чернігівторфом» керували міністерські призначенці Ілля Рокоче, а потім Петро Слуценко, проти яких неодноразово виступали з акціями протестів трудові колективи торфозаводів. Останній всього зарік керування наніс обгуртованих і доведених збитків на понад 5 мільйонів гривень. Більше того, одна із приватних фірм за час керування Петра Слуценка фактично незаконно накопала у держпідприємства 37 тисяч кубів торфу за заниженою ціною. З цього приводу Юрій Бонадеренко написав заяву до прокуратури, однак вона і досі лежить без розгляду. Чернігівська обласна прокуратура замість того, щоб притягнути до відповідальності людей, які через неефективне управління чи умисел штучно накопичили борги та завдали збитків торфозаводам, намагається разом із податковою зупинити роботу держпідприємства, висуваючи безглузді обвинувачення його нинішньому керівнику.

Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов наголошує на замовному характері справ і називає керівництво податкової адміністрації та прокуратури «гопниками в погонах».

«Якщо до кінця місяця податкова не розблокує рахунків «Чернігівторфу» ми оголосимо страйк і приїдемо до них на тракторах в Чернігів, – попереджає профспілковий лідер. –  Блокування рахунків призведе до накопичення боргів та відтоку клієнтів. А це загрожує зупинкою та банкрутством».

Продукція торфозаводів Чернігівщини і без того є найдорожчою серед торфопідприємств України, але через бокування рахунків приватні фірми, які закуповують торф із Чернігівщини не зможуть отримати відшкодування ПДВ. Відтак, підрядники, які підписали довгострокові договори співпраці, можуть піти з Чернігівщини та закуповувати продукцію на підприємствах Волині чи Рівненщини, де є відносна стабільність, немає замовного пресингу силовиків і ризиків для їх бізнесу.