Боротьба за своє триває

Накипіло! Торфовидобувники Чернігівщини, чиї справи пильно відстежують «Сільські вісті», вийшли під стіни ОДА з попереджувальною акцією протесту. Два місяці обласна влада годує їх обіцянками вирішення головного кадрового питання — відставки міністерського призначенця з посади ДП «Чернігівторф», а паралельно непокірну керівницю Смолинського торфозаводу Валентину Огієнко тягають по кабінетах прокурорів, есбістів, поліцейських слідчих і податкових.

ПІД СТІНАМИ облдержадміністрації близько пів сотні торфовиків. Це — працівники Смолинського заводу. Колектив Ірванцівського представляє директор Юрій Журавльов.

— До голови ОДА у нас конкретні вимоги: нехай вирішить кадрове питання, — каже пан Юрій. — Це його компетенція і прямий обов’язок як державної людини. Призначене з міністерства керівництво «Чернігівторфу» за пів року роботи не показало жодних результатів, не реалізувало жодної тонни продукції, а тільки намагається ліквідувати філії (тобто торфозаводи. — Ред.), збираючись заблокувати рахунки.

«Сьогодні ми попереджаємо, а завтра перекриємо дороги, якщо нас не почують, — приєднується начальник брикетного цеху Смолинського торфозаводу Микола Мойсеєнко. — У нас одна вимога: хай дадуть нам спокійно працювати!». Виконувач обов’язків старости селища Смолин Іван Смирнов обурливо коментує ситуацію: «Це якийсь нонсенс, коли люди виходять під стіни державної установи, щоб зберегти державне підприємство. В якій ще країні таке можливо?».

Саме ліквідація філій і закриття рахунків є важливим етапом у знищенні торфозаводів із подальшим дерибаном майна на так званому аукціоні, вважає голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов. Кілька років тому підприємства це вже проходили — тоді все вилилось у зростання заборгованості із зарплат і оплати енергоносіїв. А нині, в розпал сезону заготівлі фрезеру, може повністю паралізувати всі роботи.

Торфовики чекали появи голови ОДА Андрія Прокопенка. Та замість нього вийшов перший заступник Віталій Загайний. Спочатку чиновник намагався пояснити людям, що облдержадміністрація не може втручатись у політику міністерства, а потім попросив сформувати делегацію для зустрічі з «губернатором». Відтак представники торфозаводів перемістилися з вулиці в актову залу ОДА, з’явилися й представники «Чернігівторфу», і всі разом упродовж двох годин намагалися порозумітись.

Виконувач обов’язків директора держпідприємства «Чернігівторф» Петро Слуценко підтвердив наміри заблокувати рахунки торфозаводам, пояснивши це тим, що ті, мовляв, не виплачують 9% заробленого, як це передбачено колективним договором. На що Юрій Журавльов зауважив, що слово «зарплата» є похідним від словосполучення «заробити плату», а «Чернігівторф» не заробляє й одного відсотка від проданого заводами.

Торфовикам усе ж вдалося домогтись невеликої перемоги: П. Слуценко вкотре пообіцяв не блокувати рахунки. Але загальний підсумок зустрічі є невтішним для людей праці, адже головний лейтмотив переговорів звівся до того, що облдержадміністрація неспроможна вирішити питання щодо чільника «Чернігівторфу» з урядом.

Напрошується питання: ОДА неспроможна врегулювати проблему чи не хоче? Бо якщо неспроможна, то місцева влада геть беззуба, а якщо не хоче — отже, «в темі»! Торфовидобувники вже не вірять жодному слову чиновників і готуються до нового етапу боротьби за своє.

Газета Сільські Вісті 
4 серпня 2020 року
№ 58 (19806)

http://www.silskivisti.kiev.ua/19806/index.php?n=46247