Торф’яній промисловості Чернігівщини – бути!

У цьому запевнив торф’яників голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Покопенко, який разом зі своїм профільним заступником Олександром Савченком відвідав «Смолинський торфозавод» філію ДП «Чернігівторф». Державні управлінці домовилися спільно із керівництвом підприємства напрацювати конкретні кроки виходу із кризи. Готові пропозиції Андрій Прокопенко пообіцяв направити на Міненерго та Уряд.

«Підприємство має великий ресурсний, а головне – людський потенціал, – прокоментував враження від візиту голова Чернігівської ОДА. – Видобувні та виробничі потужності розташовані на старому руслі Десни, де сформовані колосальні поклади якісної торф’яної сировини», – пояснює Андрій Прокопенко.

За даними державного концерну «Укрторф», загалом в країні торф’яні запаси складають близько двох мільярдів тонн, майже 12% з них – на Чернігівщині. Потенціал регіону – очевидний!

За словами керівництва заводу, якщо б підприємство працювало на повну потужність, видаючи по 30 тисяч тонн торфобрикету на рік, запасів торфу вистачило б на 100 років.

Цей вид палива має особливий попит серед бюджетних установ, закладів охорони здоров’я, а також населення.

«Ми маємо зберегти такі потужні і важливі для області підприємства, – сказав Андрій Прокопенко. – Ми домовились, що напрацюємо спільно з колективами необхідні кроки для виходу із кризи, а готові пропозиції направимо на Міненерго та Уряд».

Нагадаємо, після десятирічного простою та штучного доведення до банкрутства ДП «Чернігівторф», працівники Смолинського торфозаводу у 2015-му році самостійно відремонтували та запустили виробничий цех. Цей рік вони вважають другим народженням підприємства. З того часу колектив підприємства перебуває у перманентному протистоянні спробам рейдерства та руйнації ДП «Чернігівторф», яке покривається на рівні профільного міністерства. Не отримуючи жодного фінансування від держави, колектив підприємства постійно нарощує показники видобутку та виготовлення готової продукції, б’ючи рекорди 15-річної давності. Андрій Прокопенко – перший голова Чернігівської облдержадміністрації, нога якого ступила на торф’яне болото. Колектив заводу сподівається, що влада нарешті повернеться обличчям до державного підприємства, а торф’яна галузь отри має нове дихання.