Обласна рада звернеться до Президента з пропозицією забрати «Чернігівторф» у комунальну власність

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України поводить себе як мачуха з державним підприємством «Чернігівторф». Про це заявив заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур. За його словами, сьогодні через неефективну кадрову політику профільного Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та постійні втручання з боку контролюючих органів призвели до нарощування боргових зобов’язань, а виробнича діяльність підприємства знаходиться під загрозою зупинки.

Заступник голови обласної ради Арсен Дідур провів узгоджувальне засідання для розв’язання проблемних питань колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф» та адміністрацією ДП «Чернігівторф».

Як зазначив Арсен Дідур, враховуючи важливість даного підприємства для Чернігівщини, обласна влада прикладатиме максимум зусиль для його стабільної роботи та триматиме ситуацію на контролі.

«Виходячи з тієї ситуації, яку ми сьогодні маємо, іншого виходу як його передача  «Чернігівторф» у комунальну власність і можливість управління ним громадою – не існує, – сказав Арсен Дідур. – Тому що керівництво міністерства і ДК «Укрторф» – це чистої води профанація, скерована на ліквідацію підприємства та його подальшу тіньову приватизацію».

Заступник голови Чернігівської обласної ради повідомив, що вже на черговій сесії, яка відбудеться 26 червня, він підготує до розгляду проект рішення про звернення до Президента України щодо ситуації на ДП «Чернігівторф»

«Ми будемо звертатись до Президента Володимира Зеленського з тим, щоб він ініціював розгляд на Кабміні та запустив процедуру передачі «Чернігівторфу» із державної власності в комунальну. Це стане серйозним сигналом нового Президента про те, що він підтримує децентралізацію», – зазначив Арсен Дідур.

Він також додав, що бачить перспективу на Чернігівщині у торфовидобувній галузі.

«Якщо державі не потрібні торфовидобувні підприємства, то нехай віддасть їх у комунальну власність. Ми бачимо перспективу у торф’яній галузі, як з точки зору національної безпеки, так і з точки зору доступності палива. По-перше, чим більше ми використовуємо внутрішнього ресурсу, тим менше ми залежимо від імпортного газу. Зрозуміло, що навіть якщо ми його купуємо через Європу – він все-одно російський. Тим паче, що сьогодні облгаз – це достатньо некоректна організація, з якою важко вести бізнес. Тому все більше підприємств сьогодні переходять на альтернативні джерела енергії, економіка – один до п’яти. Це і конкурентоздатність нашої продукції, і національна безпека!», – резюмував заступник голови Чернігівської облради.

Нагадаємо, попередні звернення Чернігівської обласної ради на адресу попереднього Президента Петра Порошенка та глави Уряду Володимира Гройсмана не дали жодних результатів.