Депутати Гончарівської ОТГ закликали Гройсмана покласти край свавіллю «Укрторфу»

Депутати Гончарівської селищної ради, що є центром однойменної ОТГ, звернулися з офіційним листом до глави Уряду Володимира Гройсмана з проханням почути думку громади та трудового колективу «Смолинського торфозаводу» філії ДП «Чернігівторф»  і покласти край свавіллю керівника «Укрторфу» Андрія Озерчука, з подачі якого відбувається рейдерське захоплення торфовидобувної галузі Чернігівщини. 

У своєму зверненні, завіреному секретарем Гончарівської селищної ради, депутатська більшість висловлює підтримку виконуючому обов’язки директора ДП «Чернігівторф» Юрію Бондаренку (якого замінив на посаді незаконно призначений Ілля Рокоче) та просять залишити в спокої Смолинський торфозавод, що розташований на території громади і є її бюджетоутворюючим підприємством.

«З 2015 року за поданням Генерального директора «Укрторфу» Андрія Озерчука директором ДП «Чернігівторф» було призначено ставленика компанії «Терма Груп» з офісом в Ростові на Дону Яремка ПП, який фактично зупинив роботу заводу та заборонив реалізацію готової продукції на два місяці в пік заготівлі сировини. На цьому ставленик Озерчука не зупинився і намагався демонтувати єдиний діючий прес, що б означало «смерть» підприємства. Це призвело до страйку робітників, які врятували своїми діями робочі місця», – йдеться у зверненні. 

Окремо представники громади висловили підтримку діючому «народному» директору «Смолинського торфозаводу» Валентині Огієнко.

«Станом на 2015 рік борг  заводу склав 4 мільйони гривень, що потягло за собою збільшення штрафів. Але за півтора роки ефективної діяльності нового керівника Валентини Огієнко було відремонтовано прес, запущено завод, повністю погашені борги по заробітній платі, мінімізовано загальний борг заводу, виведено виробництво на рекордні показники, яких не було останніх 20 років, збільшено кількість працівників із 45 до 80, продукцією підприємства користується понад 60% бюджетних установ області, підготовлено поля до збору сировини, якої, за висновками експертів, вистачить на 80 років», – сказано там.

Представники Гончарівської ОТГ, яка нараховує 5 тисяч мешканців, а адміністративний центр якої розміщується у військовому містечку, стурбовані тим, що під час воєнного стану з боку незаконно призначеного в.о.директора ДП «Чернігівторф» Рокоче І.В. відбуваються дії, які носять рейдерський характер. Депутати просять Главу Уряду Володимира Гройсмана втрутитись в ситуацію та скасувати незаконний наказ міністерства.

Варто зауважити, що аналогічні листи на адресу КМУ раніше були спрямовані і від імені профспілок Чернігівщини, які стурбовані зростанням соціальної напруги та порушенням прав шахтарів.

Зауважимо, що минулої середи в профільному міністерстві відбувалась нарада представників ДК «Укрторфу» та Міненерговугілля. В порушення всіх правових норм на захід не допускали народного депутата Дмитра Лінька, який став на захист торф’яників Чернігівщини, а також журналістів.

https://www.youtube.com/watch?v=6XZNxRahqYs&feature=youtu.be

Нардепу і журналістам фактично довелося прориватися з боями. З цього приводу народний депутат планується звернутися з відповідною заявою до органів прокуратури.