Торф’яники страйкують, область мляво реагує, а Міністерство ігнорує

Три тижні триває протистояння між трудовими колективами і керівництвом Ірванцівського та Смолинського торфозаводів з одного боку та новоспеченим виконуючим обов’язки ДП «Чернігівторф» Іллею Рокоче – з іншого. Торф’яники встигли провести попереджувальну акцію під стінами «Чернігівторфу», а в Смолині вже тиждень як офіційно страйкують! Управляє підприємством страйковий комітет, який називає призначенця з «Укрторфу» незаконним і не визнає його наказів. Виконуючий обов’язки директора «Чернігівторфу» Юрій Бондаренко оскаржує в суді законність призначення Рокоче, якого працівники заводів відмовляються впускати на території своїх підприємств. На бік заводчан стали місцеві громади, патріоти і навіть військові. В обласній державній адміністрації, якій ніяк не призначать нового керівника, дипломатично відмовчуються, в обласній раді шукають шляхи вирішення кризи. Останнім часом тут всерйоз заговорили про можливість передачі заводів у власність територіальних громад! Шахтарі тільки «за», бо від Уряду за всі роки не отримали жодної копійки допомоги, самі клопоти.

Повстання шахтарів

Державне підприємство «Чернігівторф» проблеми переслідують останні 15 років. Його робота кілька разів припинялась. А нещодавно незаконно призначили нового, 24-го директора. Підприємству підпорядковані два торфобрикетні заводи області – Смолинський та Ірванцівський. Заводчани, як ніколи раніше, солідарні в своїх вимогах, найголовнішою з яких є зняття з посади призначенця ДК «Укрторф» Іллі Рокоче.

«Його призначення є незаконним, оскільки порушено низку законів з трудового права. Юрія Бондаренка не попередили про звільнення, і я більш ніж переконаний, що суд буде на нашому боці. Крім того, порушено статут «Укрторфу», за яким призначати виконуючим обов’язки директора підприємства можуть лише людину, яка раніше працювала в структурі підприємства, – пояснює профспілковий лідер Андрій Страхов. – Рокоче не має жодного уявлення про роботу в торф’яній галузі і з’явився на «Чернігівторфі» тоді, коли ми почали вилазити з боргів».

Два тижні тому працівники двох торфозаводів провели під стінами ДП «Чернігівторф» попереджувальну акцію: вимагали дати їм можливість спокійно працювати, і не призначати з Києва директорів, які не викликають довіри.

Вимоги заводчан не почули! Ілля Рокоче в супроводі не менш скандально відомого директора ДК «Укрторф» Андрія Озерчука, завдяки якому три роки тому на Смолинському торфозаводі «інвестори» ТОВ «Терма Груп» наробили мільйонних боргів і ледь не довели підприємство до банкрутства, за кілька днів з’явився у Семенівському районі. Там колектив підприємства озвучив свої вимоги! І хоча на сайті ДК «Укрторф» прозвітували про успішну зустріч і представлення Рокоче, насправді зустріч була далеко не теплою. Наступного дня рішенням зборів трудового колективу було підписано протокол про недовіру Іллі Рокоче та озвучені вимоги до профільного міністерства.

Представники заводів солідарні в своїх вимогах: скасувати незаконний наказ Міненерговугілля про призначення Іллі Рокоче виконуючим обов’язки директора ДП «Чернігівторф» та відставку директора концерну «Укрторф» Андрія Озерчука. Шахтарі зазначають, що за час керівництва Озерчука було знищено чотири торфозаводи. Три роки тому з подачі Озерчука на підприємство завели під виглядом інвесторів підприємство з російським корінням ТОВ «Терма Груп». Тоді трудовому колективу вдалося вигнати рейдерів і відновити роботу заводу, однак штучно створені керівництвом ТОВ «Терма Груп» борги заводчани гасять і досі.

«Ми, трудівники Смолинського торфозаводу, вимагаємо звільнення з посади директора ДК «Укрторф» зрадника і агента ФСБ Андрія Озерчука, який за роки свого керівництва знищив 4 торфозаводи країни. Ми заявляємо, що не допустимо втручання в роботу підприємства незаконно призначених керівників ДП «Чернігівторф» – в конкретному випадкові помічника одіозного нардепа із БПП Ірини Геращенко Іллі Рокоче. За роки незалежності держава не надала нашому підприємству жодної копійки допомоги, не надала жодного гвинтика на оновлення виробничо-технічної бази, не списала жодної копійчини штучно утворених боргів. Ми вимагаємо передати підприємство в комунальну власність громади! Ми, люди праці, в змозі зберегти стратегічне для Чернігівщини виробництво!», – заявили на підприємстві.

«Парашутиста» скинули в розпал сезону

Директор Ірванцівського торфозаводу Юрій Журавльов, почувши інформацію про можливий візит Іллі Рокоче на його підприємство нібито для огляду виробничих потужностей, заявив, що колектив не пустить його на завод, а з самого підприємства не пропаде жоден гвинтик.

«Всі попередні роки, до призначення Юрія Бондаренка на керівну посаду, з підприємства витягували оборотні кошти, – говорить Юрій Журавльов. – Було таке, що приїхали і забрали один мільйон гривень готівкою, а нас залишили ні з чим. Такого ми більше не допустимо».

Найбільш дивним у цій ситуації є те, що столичний «парашутист» з’явився на підприємстві у розпал опалювального сезону, коли заводи заготовили сировину без допомоги держави, а в Смолині і взагалі побили рекорд останніх 15 років, заготовивши 30 тисяч тонн фрезерного торфу. Тобто людина приходить на готову виробничу базу в момент, коли на Смолинський торфозавод от-от мають надійти 15 мільйонів гривень (виділення яких, згідно з інсайдерською інформацією, штучно гальмує пан Озерчук). Приходить, не отримавши погодження в Чернігівській ОДА, перескакуючи через голови депутатського корпусу обласної ради, всупереч думці трудових колективів і голів громад. Все це, повторимось, відбувається в розпал опалювального сезону, коли сотні дитячих садків, шкіл, бюджетних закладів Чернігівщини чекають доступного і якісного торфобрикету!

Торфозаводи – у власність громадам!

В ситуацію мала би втрутитись Чернігівська ОДА, але через підвішений стан з призначенням керівника там просто не знають, що робити. Заявляють лише про готовність діяти спільно з Чернігівською обласною радою. Там, у свою чергу, заявили, що будуть всіляко відстоювати інтереси колективу ДП «Чернігівторф», на якому всупереч законодавству, логіці та здоровому глузду здійснюється чергова спроба заміни місцевого керівника на «варяга».

«Це відверта неповага до людей, порушення умов колективного договору та Меморандуму про співробітництво між облрадою, ДП «Чернігівторф», Смолинською сільрадою та колективом підприємства, – заявив заступник голови облради Арсен Дідур. – Ми вирішили винести на розгляд найближчої сесії звернення з вимогою дати правову оцінку неправомірним діям генерального директора Державного концерну «Укрторф» Озерчука, а також вимагати скасування наказів про призначення нового директора ДП «Чернігівторф». Ми не маємо морального права допустити загострення ситуації на підприємстві, яка змушує людей виходити на страйки, спричиняючи моральні та матеріальні збитки. Підприємство має належати тим, хто на ньому працює».

Арсен Дідур дав доручення апарату Чернігівської обласної ради підготувати необхідні документи на адресу уряду і розпочати процедуру переходу підприємства «Чернігівторф» у власність територіальних громад. І дійсно, якщо бюджетоутворюючі підприємства державі потрібні лише для викачування грошей і загострення соціальної атмосфери, то краще буде передати їх в управління на місця. Гірше не буде!

Віталій Назаренко, «Чернігівщина» №47 (708) від 22 листопада 2018