Міністерські чинуші роблять все, щоб закрити Смолинський торфозавод

Міністерство енергетики та вугільної  промисловості  разом з державним концерном «УКРТОРФ» роблять все для того, щоб знищити «Смолинськийторфозавод» – найновіший завод з видобутку торфу і один із шести, які залишились в Україні. У цьому переконаний голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов.

«За останні 10 років міністерство призначало  директорів, які взагалі не розумілися на торф’яній промисловості, – обурюється профспілковий діяч. – Були спортсмени, юристи з «нульовим» трудовим стажем, військові, моряки. З подачі профільного міністерства і концерну «УКРТОРФ» у 2015 році на «Смоленський торфозавод» завели бандитське угрупування з російським корінням – ТОВ «Термо-Груп», – продовжує Андрій Страхов. –Завдяки колективу завод вистояв і в 2017-2018 роках почав працювати так, як не працював останні 15 років».

Втім, на цьому славна історія заводу може закінчитись.

За словами профспілкового лідера, незважаючи на зношеність техніки та брикетного цеху, Міністерство енергетики та вугільної промисловості відмовляють державному підприємству у допомозі.

«Завод потребує капітального ремонту, – каже голова профспілки ДП «Чернігівторф». –Звернення керівництва держпідприємства до профільного міністерства, концерну «УКРТОРФ», обласних депутатів та депутатів Верховної Ради України не дали жодних результатів».

За словами заводчан, якщо найближчим часом не вирішать питання з ремонтом техніки  і пресів, то в цьому році Чернігівська область залишиться без брикету, а це означає, що школи, садочки, лікарні та приватні домогосподарства населення, що отоплюються брикетом, потерпатимуть від холодів.

«До нас звертаються директори шкіл, керівники громад, підприємства, які готові підписувати довгострокові контракти і вже влітку купувати наш брикет, а ми не знаємо що їм відповісти, бо не знаємо що буде з заводом, – скаржиться директор «Смолинського торфозаводу» Валентина Огієнко. – А з рідного міністерства ми отримуємо чергові відписки».

«Очевидно вугілля сумнівного походження та якості, яке закуповують за формулою «Ротердам +» нашому уряду цікавіше, ніж підтримка національного енергоресурсу», – резюмує Андрій Страхов.

За інформацією профспілки ДП «Чернігівторф»